Je ziet er gezond uit…..

Je ziet er gezond uit…..

Van de week deed iemand deze uitspraak naar mij…. bij mij klonk dit als ‘je bent te dik!’.

Hoe gek ons brein kan werken. Mijn laatste blog gaat een boekje open doen over mij, mijn eetgedrag en vooral wat mijn hoofd daarvan vindt.

Zoals jullie waarschijnlijk al weten streef ik naar perfectie. Ik leg de lat hoog en zeker ook wat betreft mijn lijf. Dit doe ik al heeeeeeel lang, zo weet ik al vanaf mijn twaalfde dat een eierkoek 90kcal heeft, een geschilde Jonagold appel zonder klokhuis van ongeveer 140 gr. 80kcal. Is dat gek dat ik dat weet? Ik vond toen van niet.

Nu vind ik het soms wel gek, dat ik reken en alles uitstippel. Vanavond oudjaarsavond…. oliebollen…appelbeignets….cocktails en lekkere hapjes. Mijn hoofd draait al overuren en heeft al diverse berekeningen gemaakt. Ik heb er zelfs al rekening mee gehouden. Vanmorgen ontbeten met twee glazen water waarmee ik mijn B12, Vit.D en Detox Multi wegwerkte. Daarna twee rijstwafels met kipfilet. Dit moest de pillen beneden houden en voldoende zijn om op te trainen. Hup naar de sportschool! Een uur cardio een korte WOD van 15 min. en toen nog wat core oefeningen. Prima start van deze dag. Thuis gekomen, eerst douchen en van alles nog even doen. Toen zitten met 250gr. magere kwark, 10 druiven, 3 walnoten, kokosrasp en een eetlepel honing.

Ik onthoud alles wat ik in mijn mond stop. Ik leg het inmiddels niet meer vast, wat ik obsessief heb gedaan. Wel wil ik aankomende week weer mijn eetschema gaan maken. Ik merk dat ik weer te weinig eet, door het schema eet ik beter en heb ik meer controle. Als ik dat niet doe, eet ik dus snel te weinig, zeker gezien mijn sporten.

Door de kerstdagen, mijn vakantie, mijn kinderen niet om me heen hebben, gaat mijn hoofd los. Ik ga denken en nog meer denken. Ik ben de controle kwijt en voel me dan al snel slecht. Ik doe het goed op regelmaat en structuur maar volgens mij heeft iedereen dat. Sla het gemiddelde ouderschapsboek open en er wordt wel iets gezegd over rust, regelmaat en reinheid. Iedereen doet het goed op regelmaat….structuur. Ik doe het alleen nog weer iets beter als ik die structuur zelf goed in de hand heb, controle. Zou je mij een controle-freak kunnen noemen? Ik zeg zelf altijd dat ik niet in mijn eentje ben, maar ik kom met 21 persoonlijkheden….en 1 daarvan is zeker wel een controle-freak.

In 2017 heeft deze controle-freak alleen heel veel geleerd en minder te zeggen gekregen. Zo laat ik het registreren van mijn eten nu achterwegen. Ga ik graag spontaan uiteten, en kan ik er ook van genieten. Ik kies vaker voor mijn gevoel en wat past bij de situatie.

Dit jaar heeft in teken gestaan van gevoel en het zoeken van balans tussen mijn hoofd en mijn hart. (Oh bah wat klinkt dat zweverig….niet zo bedoeld maar je snapt het vast!). Ik ben gaan luisteren naar wat ik echt wil en voel. Dit brengt heel wat moeilijke momenten met zich mee. Ik ben dan bang dat ik het misschien toch verkeerd doe, niet voor mezelf maar naar verwachting van de ander. December stond in het teken van ‘F*ck it’ wat een ander er van vindt…. ik doe wat ik wil doen en wat voor mij goed voelt. Falen is geen optie maar niet doen wat je eigenlijk wilt doen is nog stommer dan falen.

Dus toen ik van de week met iemand deelde dat ik niet lekker in mijn vel zat, ik me een dikke koe voelde…realiseerde ik me ook dat dit de oude Maike was die sprak…. een van die trieste figuren die er bij mij tussen die 21 zitten. Ik deelde mijn gedachten en gevoel en toen vielen de woorden ‘Je ziet er gezond uit’. Die kwamen binnen, het trieste figuur werd helemaal wild enthousiast en stak nog net geen vuurwerk af…. zij hoorde deze woorden als ‘Je bent lekker mollig, goed gevuld, lekker aanwezig’. 5 andere figuren die sterker zijn floten haar terug en brachten de woorden terug naar de realiteit. Ik ben niet dik, ik ben gespierd, ik ben niet eng dun of mager, ik ben niet mega afgetraind, ik ben gewoon goed zo!

Die 5 heb ik onwijs geknuffeld. Diezelfde avond heb ik zelf wat acties ondernomen waar ik zelf heel blij mee ben. Ik merk dat ik steeds meer trots raak op wie ik ben en wat ik doe. 2017 moest het jaar worden waarin ik hiermee aan de slag zou gaan en dat heb ik gedaan. Ik vecht nog even door maar 2018 gaat het jaar worden waarbij ik in de spiegel kan kijken en durf te zeggen dat ik ‘een goed lijf heb’.

Laat die oliebollen maar komen, ik ben er klaar voor….. klaar voor vanavond…. klaar voor 2018….. klaar om te doen en te gaan voor Maike (zonder 21 persoonlijkheden).

Fijne jaarwisseling en geef jezelf even een schouderklopje om 00:00 uur…. je hebt het weer een jaar super goed gedaan!

Liefs

Maike

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *